top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Általános étrendi javaslat utánpótláskorú sportolóknak

Általános étrendi javaslat utánpótláskorú sportolóknak


Legalább naponta 4-5 alkalommal étkezzünk! Fontos, hogy egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget, és ne rohanva, kapkodva együnk.Minden nap fogyasszunk magas fehérjetartalmú ételeket, az esetleges egyéni érzékenység, allergia figyelembevételével:tejet, tejtermékeket naponta legalább 1/2 l tejnek, élőflórás joghurtnak vagy 5-10 dkg sovány sajtnak megfelelő mennyiségben;sovány húsokat, tengeri halakat (utóbbiak legalább hetente 2x) napi 100-150 g (közepes szeletek) mennyiségben.Inkább színhúst, sovány sonkát fogyasszunk, kevesebb virslit, májkrémet és más magasabb zsírtartalmú húskészítményeket. A fentiek csak irányelvek, a pontos egyéni fehérjeigény megállapításához dietetikus vagy orvos segítségére van szükség!A vázizomzat fő energiaforrása sportolás során a szénhidrát. A szénhidrátokat főleg keményítőből (müzlik, korpás pékáruk, főzelékek, zöldségek, tészták, rizs-, zab- és egyéb kásák stb.) pótoljuk!Edzések előtt, meccsek között 1-2 órán belül ne együnk nehezebb ételt . Ekkor gabonaszeletek, 1-2 érett banán némi sportitallal, sportgél, vagy sportitalok megfelelőek energiapótlásra. Edzések közben és után egyénre szabottan alkalmazhatóak sportitalok, sportgélek, banán és más szénhidrátpótlásra alkalmas, lehetőleg folyékony italok és ételek.Naponta többször együnk friss zöldséget és gyümölcsöt! Kerülendő a gyorséttermi koszt, az édességek, a sós ropogtatnivalókAz étkezések előtt elengedhetetlen a kézmosás, ehhez antibakteriális szappanok és előre csomagolt eldobható papír kéztörlő alkalmazható.Kerülendőek a fertőzésveszélyes, hőkezelés nélkül készült vagy rövid ideig hőkezelt, részben nyers ételek.Csak valós szükséglet esetén és csak bevizsgált, doppingmentes vitaminkészítményeket és más étrend-kiegészítőket fogyasszunk! Használatuk előtt konzultáljunk dietetikussal vagy (sport)orvossal és edzőnkkel.

Fogyasszunk minden nap elegendő folyadékot!Az ajánlott napi folyadékfogyasztás napi 2-3 liter, amit növel a sportolás folyadékvesztesége is.A víz nem tartalmazza a verejtékzéssel leadott elektrolitokat megfelelő mennyiségben és arányban, így ezek pótlására a csapvíz, ásványvíz 1 órát meghaladó aktivitás esetén nem elegendő.A nap folyamán tehát víz, ásványvíz,  edzéshez sportitalok fogyasztandóak. Kerülendőek a  gyümölcslevek, szénsavas üdítők, energiaitalok.Soha ne igyunk más kulacsából/poharából/üvegéből baráti társaságban sem, mivel ezzel nem csak az italon, de veszélyes mikroorganizmusokon is osztozhatunk!

forrás: Sportorvos.hu weboldalról átvett cikk

25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

Comments


bottom of page