top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Edzőtábor - Vajon miért is szeretjük?

A táborozás, különösen az edzőtáborok, kiváló lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára a személyiségfejlődésre és életre szóló élmények megszerzésére. Az edzőtáborok sokféle tevékenységet és kihívást kínálnak a résztvevőknek, miközben lehetőséget adnak a természet közelségében való tartózkodásra is. Az ilyen táborok nemcsak sportolóknak, hanem bármilyen érdeklődési körrel rendelkező fiatalnak ajánlottak, mivel rengeteg előnyt kínálnak a személyes és szociális fejlődésük szempontjából.


Az edzőtáborokban történő részvétel hozzájárul a személyiségfejlődéshez több fontos tényezőn keresztül:

1. Önállóság és felelősség: A táborozás lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok elhagyják a megszokott környezetüket, és egy ideig önállóan éljenek. Az új helyzetekkel való szembesülés ösztönzi őket arra, hogy megtanuljanak döntéseket hozni, és felelősséget vállaljanak saját cselekedeteikért. Azzal, hogy nincsenek folyamatosan a szüleik vagy tanáraik felügyelete alatt, fejlődhet az önálló gondolkodás és a problémamegoldó készségek. Például a szabadjáték során rengeteg fejlődési lehetőség van, csak gondoljunk arra, hogy kit választunk játszópajtásnak, és miért? Rengeteg lehetőség adódik arra, hogy analizáljunk helyzeteket, majd döntést hozzunk és mindezt egy játék folyamán, stb.


Vizipisztolyozás a Balatoni táborban - 2023

2. Csapatmunka és szociális készségek: Az edzőtáborokban a résztvevők gyakran kisebb csoportokban dolgoznak együtt, és közös célok elérése érdekében kell együttműködniük. Ez fejleszti a csapatmunkára való képességet, segít megérteni mások szempontjait, és hatékonyabban kommunikálni. Az ilyen típusú tapasztalatok hozzájárulnak a szociális készségek fejlődéséhez, amelyek később az iskolában, munkahelyen és a személyes kapcsolatokban is hasznosak lesznek. Míg a balatoni táborban például meseírás, közös fagyizás csoportonként, szobaszemle. stb. feladatok során tanulják a gyerekek, addig a kisebb korosztálynak szánt Napközis táborban a csoportok önállóan egy-egy sensei vezetésével dolgoznak, a délutáni sportjátékok pedig sokszor sorversenyek, vagy egy közös cél érdekében történnek, pl. ki tud a legtöbbet guggolni.


1.-2. osztály délelőtti játék közben Gergő senseijel - 2023 Napközis Tábor

3. Stresszkezelés és kitartás: Az edzőtáborokban a fiatalok olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyeket korábban nem tapasztaltak meg. Ezek közé tartozhatnak a fizikai megterhelés, az időjárási viszontagságok, vagy éppen a versenyek és versengések. Az ilyen helyzetekben megtanulják, hogyan kezeljék a stresszt és az akadályokat, és hogy ne adják fel könnyen. Ez a kitartás és ellenálló képesség a mindennapi életben is nagy segítségükre lesz. Pl. óvodások ritkán vannak a természetben, ezért mi ún. tábori kört futunk. A gyerekek sokszor csodálkoznak, mert ilyet nem tapasztaltak, hogy lehet futni az "erdőben". Tudni kell, hogy igazából a táborban az ősfák alatt futjuk le, ez kb. 200 - 400m-t jelent. Az iskolások már a tábor körül futnak ún. nagykört. De nyilván előbb-utóbb bejátszik, hogy ki a gyorsabb, és egymást inspirálva teljesítik ezt a feladatot. A balatoni táborban van, hogy teremben, de van, hogy a természetben edzünk. Ekkor pl. ez egyenetlen talaj mindenképp kihívás, mert sokszor tapasztaljuk, hogy aki városi körülmények között lakik, teljesen bizonytalanul fogadja az ilyen talajt. És persze, ezt is meg lehet szokni egy idő után. :)


Erősítés - 2023 Balatonszemes

4. Önbizalom és önbecsülés: Az edzőtáborokban elért eredmények és sikerek növelik a fiatalok önbizalmát és önbecsülését. Amikor valaki megtapasztalja, hogy mire képes, és megbirkózik az előtte álló kihívásokkal, az pozitív hatással van az önértékelésére. Az elért sikerek ösztönzik őket arra, hogy higgyenek a saját képességeikben és ambícióikban. Idén jött egy olyan visszajelzés a tanítványoktól, hogy nagyon érdekes volt, és most értettem meg, hogy a Saifában (egyik formagyakorlat neve), mit jelent.


Saifa kata bunkai - 2023 Balatonszemes


5. Természettel való kapcsolat és környezettudatosság: Az edzőtáborok általában távol esnek a városi élettől, és közvetlen kapcsolatot kínálnak a természettel. A természetben töltött idő csökkenti a stresszt és megnyugtatja az elmét. Emellett az ilyen élmények hozzájárulnak a környezettudatosság kialakulásához is, mivel a fiatalok megismerik és megbecsülik a természet értékeit.


Képek vegyesen a Napközis és a Balatoni Táborból (2023)


Az edzőtáborok tehát nem csak a sportteljesítmények fejlesztését szolgálják, hanem kiváló lehetőséget nyújtanak a személyiségfejlődéshez is. A fiataloknak, idősebbeknek lehetőségük van megtapasztalni az új kihívásokat, fejleszteni a szociális készségeiket, és növelni önbizalmukat. Mindezek a tapasztalatok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy felnőttként magabiztos, felelősségteljes és kiegyensúlyozott emberré váljanak. A természet közelsége pedig egy olyan hatalmas ajándék, amely emlékezetes és értékes élményeket nyújt a résztvevőknek, amelyeket egész életükre megőrizhetnek.

35 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page