top of page
  • Farkas Gergely

Hogyan viselkedjünk egy tradicionális Dojoban?

Részletek Jesse Enkamp (neves karate blogger) és Yusuke Nagano (Tokió, Waku dojo) közös videójából, melyben a helyes viselkedésről beszélgetnek egy tradicionális Japán Dojoban...


 -Nagyon sok külföldi szeretne eljönni Japánba, hogy gyakorolhasson egy igazi dojoba. De nagyon sok dolgot kell figyelembe venniük. Igaz?
-Igen, így van.
-Szóval kezdjük a legelejéről.
-Mi az első dolog amit tudni kell egy tradicionális Dojoban?

-Amikor belépsz egy Japán házba, le kell venned a cipőd és a cipő sarka a bejárathoz esik közelebb, az orra távolabb. (Sarkával a ház irányába)
-Ezután meghajolsz, igaz?
-Igen. Szóval leveszed a cipődet, a kabátodat, mindent ami a válladon van magad mellé helyezed, majd meghajolsz.
-Van valami különleges, amit mondanod kellene miközben meghajolsz és belépsz a dojoba?
-Azt mondod, "Shitsurei shimasu".
-Mit jelent lefordítva ez a kifejezés?
-Azt jelenti: "Bocsánat, bejöhetnék?"
-Miután beléptél a dojoba, mire kéne gondolnod következőnek?
-Szóval, ha van már bent a dojoban egy senpai vagy sensei, mielőtt bármit is tennél, oda mész hozzájuk és azt mondod neki(k) konichiwa.
-Ha nincs senki bent, leteszed a holmijaid, de van egy szempont, amit figyelembe kéne venni, amikor leteszed a felszerelésed. Ne ledobd a földre, hanem helyezd el szépen.
-Van megadott sorrendje, hogyan tegyél le dolgokat?
-Nem mondanám, hogy lenne, de tegyük fel, leteszed az öved és hogyha vannak vonalak a földön, akkor hosszában szeretnéd mellé helyezni.
-Oké, szóval elegánsnak kéne lennie.
-Érdekes. Oké, utána valószínűleg neki kezdesz átöltözni. Felveszed a karetegit és az övet és bevonulsz gyakorolni.
-Igen.
-Amikor minden elkezdődik, általában sorba állnak az emberek a tradicionális meghajláshoz és a seizához, ...mik azok a dolgok amiket tudni illik a meghajlásról?
-Ez eltér a dojok között, de úgy vélem a 2 közös lépés amit megteszünk az-az, hogy meghajolunk előre és meghajolunk egymásnak. És amikor meghajolunk előre, a sensei, vagy a legidősebb személy a dojoban azt fogja mondani "Shomen ni" ami azt jelenti előre felé, majd azt mondja "Rei" ami azt jelenti hajolj, tehát meghajlunk. Tehát, ha a sensei mögötted van, akkor a tanulók megfordulnak. 
Majd azt fogja mondani "Otagai ni rei". Otagai ni azt jelenti egymásnak míg rei továbbra is meghajlást jelenti, szóval meghajolunk egymásnak.
-Edzés közben szintén meghajolsz amikor találsz például egy partnert. Szóval hogy működik ez?
-Kezdésnek, tegyük fel, hogy ütés gyakorlatot csinálsz. Mielőtt elkezdenéd csinálni a partnereddel azt mondod,  (Yoroshiku) Onegai shimasu ami azt jelenti, kérlek eddz velem.
Majd amikor végeztünk a feladattal vagy gyakorlattal azt mondjuk, "Arigato gozaimasu" ami természetesen csak azt jelenti, hogy köszönjük szépen. 
-És milyen egyéb dolgokat érdemes megfontolni egy dojoban?
-Azt hiszem egy általános hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy amikor egy senpai vagy egy idősebb személy vagy egy sensei, aki tanár, néz valakit edzeni vagy csinál valamit, nem megengedett keresztül menni előtte.
-Tehát nem akarod kitakarni a látóterét.
-Tehát amikor mész, amikor előttük kell elmenned bukj le, vagy az a legjobb, ha van hely mögöttük, akkor csak mögéjük mész.
-Egy általános dolog amit észrevettem, hogy amikor nyugatiak vagy külföldiek Japánba jönnek és gyakorolnak, nagyon sok pozitív visszajelzésre számítanak a senseitől. Sok bátorítást akarnak. "Igen, az jó, folytasd tovább."
-De ez sokkal inkább nyugati dolog, igaz?
-Igen. 
-Tapasztalatom szerint, egy Japán sensei nem mond neked túl sokat, és ha mond valamit, azt rosszul csinálod, ugye? Szóval, ha a sensei nem kedvel, akkor csak ignorál, ugye? De ha kedvel akkor szólni fog, mi mindent csinálsz rosszul. De egy nyugati ezt ellenkezőképpen látná. Ők azt gondolnák, a sensei nem kedveli őket.
-Mármint, ez a kulturális háttérből ered gondolom, ahol mi nem igazán adunk pozitív visszajelzést folyamatosan. Tehát, talán ő rá fog mutatni problémákra, és amint ki lett javítva, azt fogja mondani, egy kicsivel jobb lett.
-Egy kicsivel jobb. Nem azt, hogy jó. Csak, hogy egy kicsivel jobb. Gondolom ez mind függ a senseitől is.
-Igen.
-Mit gondolsz, milyen gyakori hibák vannak még, amiket egy nyugati elkövethet a dojoban?
-Tegyük fel, hogy gyakorlat közben meg van engedve, hogy leülj. Amikor leülsz először, ebbe a pozícióba ülsz le, amit seizának hívnak. Miután ez az ülés nehéz néhány ember számára, leülhetsz törökülésbe is. 
Szóval seiza, majd lehajolsz. Azt mondod, "Shitsureishimasu" amikor ezt mondod, azt jelenti kérlek bocsássatok meg nekem, és aztán meg van engedve neked a törökülés.
-Tehát amikor egy sensei azt mondja ülj le, seizával kellene kezdened. Majd a sensei azt fogja mondani, hogy kérlek lazítsd el magad, vagy kérlek ülj kényelmesen.
-Más ülésmódot szabad használni?
-Nem, csak a seizát és a törökülést.
-Azt hiszem az egyik téma a póló viselet volna. Megengedett nyáron pólót viselni, mert nagyon nyirkos és meleg idő van Japánban olyankor. 
Ugyanakkor, amikor elkezded az órát és amikor befejezed, meghajolsz előre és mindenkinek. Ez idő alatt viselned kell a judogidet. Az a leghivatalosabb. Tehát rajtad kell lennie.
-Oké, és fehér pólónak kell lennie? Lehet rózsaszín vagy sárga?
-Lehet, nem hiszem, hogy lenne bármi korlátozása.
-Oké, és az övedet fent hagyod, amikor a pólót viseled?
-Változó, szerintem fent kéne.
-Tehát befejezed az órát. Meghajolsz. Elmész az öltözőbe és talán szeretnél nassolni egy kicsit edzés után. Szabad a dojoban enni?
-Nem, nem.. A tatamit vagy a szőnyeget tisztán akarod tartani. Amikor eszel vagy iszol valamit, győződj meg róla, hogy nem vagy rajta.
-Azt is hallottam, hogy nagyon fontos, hogy mindig fuss a dojoban. Ez igaz?
-Hát, azt nem mondanám, hogy futnod kell, de ha például hív a sensei sietősen, akkor nem szeretnél lassan sétálni. Ott szeretnél lenni, olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, ergo kocogó tempó tökéletes volna.
-Értem. Mi a helyzet a dojoban a beszélgetéssel?  Néhány tanuló szeret, beszélni, beszélni és beszélni és nem edzenek túl sokat. Ez jó?
-Nem, nem hinném. 
-Hallottam a kuchi bushi kifejezést. Hallottál már róla? Olyan mint egy billentyű harcos (szájkaratés). Az emberek akik csak beszélnek, de nem igazán edzenek.
-Azt hiszem, igen, mármint, amikor gyakorolsz ...karatét gyakorolsz úgy általánosságban, nem hinném, hogy volna idő dumálni, mert benne van a Kihonban, ami az alapja. 
Nincs senki előtted, szóval ha beszélsz, olyan mintha magadhoz beszélnél. Aminek nincs semmi értelme. Amikor valaki Katázik, az egyéni gyakorlat lesz. Tehát lehetséges lesz számodra, hogy oda menj a barátodhoz és megkérdezd mit gondol valamiről vagy egy TV műsorról.
Ha a karatéhoz fűződik, akkor úgy gondolom nyugodtan beszélgethetsz róla. Ha nem, akkor csak tartogasd későbbre.
De ahogy mondtad, és különösen igaz ez az emberekre, akik csak 2-3 napon edzenek egy héten, nem nagyon szeretnél időt vesztegetni. Minél többet szeretnél gyakorolni, és minél többet kihozni az edzésből.
-Mi a helyzet az óra után? Van bármi különleges, amit figyelembe kéne venned ahelyett, hogy csak kirohansz a dojoból és haza mész? 
-Igen, 2 dolog van. Első, köszönj el és köszönd meg az órát. 
Ezt mondod ha valaki idősebbnek nálad, például az egyik senpainak vagy senseinek. Odamész hozzájuk és azt mondod "Arigatogozaimashita" ami köszönömöt jelent.
- A másik dolog a terem megtisztítása. Az összes általad használt felszerelést vissza teszed a helyére. Tehát amikor elhagyod a dojot tisztának kell lennie mint amikor érkeztél.
-Oké, na és ki takarít? 
-Leginkább a legfiatalabbak vagyis a legújabb tanulók. Az idősebbek is besegíthetnek, de általában a legfiatalabb aki először csinálja.
41 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page