top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Legfontosabb állások a karatéban (Goju-ryuban)

Néhány gondolat az állásokról:


Az állások a különböző céloknak megfelelően más-más távolság esetén alkalmazhatók, más és más irányban biztosítják a stabilitást. A különböző állásokban elsősorban a lábak belső oldali izmainak jut a fő szerep, ezzel biztosítva az erős, önmagában is stabil állást. Az egyik állásból egy másik állásba, különböző lépéstechnikák alkalmazásával juthatunk.

Minden karate technikának az állás az alapja. Az állások tanulásában meg kell, hogy értsük ezek alkalmazását. Minél nagyobb egy ember, és annak teste, annál nagyobbnak kell lennie egy állásnak, hogy jól megtámassza. Megfelelő állás nélkül a legegyszerűbb természetes mozgást, mint például a sétálást, sem lehet megtenni. Amikor karate gyakorlásáról beszélünk, a testünket mozdítjuk előre, hátra, oldalt és gyorsan kell fordulni különböző irányokba, ugyanakkor meg kell tartani a tökéletes, egyensúlyt, ezért nagyon fontosak az állások. Ahogy belemegyünk egy másik állásba fontos, hogy megértsük melyik izmoknak, kell, hogy lazák vagy feszültek legyenek. Mozgáskor figyelnünk kell arra, hogy a testünk egyenes legyen, a fej függőlegesen a hátgerincen „üljön”, és a csípő a váll alatt legyen. Minden technikát a csípőn keresztül hajtunk végre, onnan indítjuk a mozdulatokat, a helyzetváltoztatást is. A hara a test igazi középpontja, a szív csakrája, amit állandóan jó kondícióba kell tartani. Szükségünk van gyors és erős csípő munkára, hogy eredményes technikákat hajtsunk végre.

Az ember a helyváltoztatáshoz a lábát használja. Többféleképpen állunk, attól függően, hogy melyik lábára mennyi súlyt helyezünk. Van, hogy az egyik lábon van a testsúly nagy része. Van, hogy a két lábon egyformán helyezkedik el (50-50%), például heiko dachi. Ezt harc közben szükségszerűen variáljuk, ezért nélkülözhetetlen, hogy az állásokat, valamint azokban történő haladást készségszinten elsajátítsuk, majd tanulmányaink előre haladtával azt ösztönszerűen használjuk, alkalmazzuk. Ha jól elsajátítunk pl. egy kitérést, akkor akár harc nélkül kiléphetünk a támadó vonalából.

Jó és biztos állással lehet csak erőt kifejteni! Az állások lényege, hogy a láb minél nagyobb felületen érintkezzen a talajjal. Minden esetben / kivéve néhány speciális állást: Neko -Ashi -Dachi / a saroknak is lent kell lennie a talajon.

Lentebb képekben.


heisoku dachi


musubi dachi


heiko dachi


zenkutsu dachi


sanchin dachi


neko achi dachi


shiko dachi12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

Comments


bottom of page