top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Mozgás hatása

Mozgás hatására megváltozik a test biokémiája.

Ismeretes, ha lehangoltak vagyunk, milyen rossz a közérzetünk. Ilyenkor sokan felteszik a kérdést: "Miért lógatod a fejed?". Megváltozik a testtartás, a fejtartás, a magatartás. Az élet jó dolgait figyelmen kívül hagyjuk. Mit lehet tenni?


A válasz egyszerű, ha már karatézunk: MOZOGJUNK! Mert mozgás hatására megváltozik a test biokémiája.

A mozgásból érzelmek fakadnak. És valljuk be érzelmek vezetődnek le. Ha kellően elkapjuk aznap az edzést, bizony kellemes érzések kerítenek bennünket hatalmába. Mozdulataink megváltoztatják a gondolatainkat, gondolataink az érzelmeinket, és ott legbelül a biokémia is megváltozik. Lassacskán boldogságérzés kerít hatalmába! Ez a cél! Ez akkor is bekövetkezik, ha akarjuk, ha nem, a mértéke, hogy mennyire hat ránk, nyitottságunkból fakad. Sikerül-e annyira átadnunk magunkat az edzésnek, hogy kiürüljenek a gondolataink, és csak az ITT-tel, csak a MOST-tal tudunk-e foglalkozni. Azaz edzésen, az edzésre figyelünk-e. Ha elérjük ezt a tudati állapotot, akkor minden rendben van. Gyakran mondják az edzők, üríts ki a fejed.


"Ürítsd ki az elméd, és legyél alaktalan. Alaktalan, mint a víz." -Bruce Lee


Bruce Lee tudott valamit, ugye? Mielőtt teljesen kiakadunk, és magányba vonulunk, javaslom önmagunk érdekében próbáljunk meg kikecmeregni ebből a lehangolt állapotból. Először is higgyünk abban, hogy ez csak átmeneti állapot. És ezt elhihetjük, hiszen semmi sem tart örökké. Ami legbiztosabb, az a változás, tehát ne gondoljuk azt, hogy ez a kilátástalan, vagy szomorú helyzet mindig így lesz. Egy fenét! Változni fog! Hogy milyen gyorsan, az rajtunk múlik! Szedjük össze magunkat, cipeljük el a fenekünket edzésre, hozzuk ki abból a napból azt, amit ki lehet. Lehet, hogy nem lesz tökéletes, de a hozzáállásunkkal sokat javíthatunk rajta.


Tudósok sokat kutatták a mozgás és az agyban végbemenő kapcsolatokat. Nem csak mi hatunk a testünkre a gondolkodásunkkal, érzelmeinkkel, hanem fordítva is! Nem csak betegséget, lehangoltságot, depressziót okozhatunk, hanem meg is tudjuk azt szüntetni! Például keressünk valami jót aznapban, amikor tényleg azt hisszük felfordult a világ. Kérdezzük meg mi volt jó a mai napban? A válasz tuti az: Semmi! Pedig, lehet, hogy jól aludtál, jó érzésekkel keltél fel. Lehet, hogy hosszú idő után végre kisütött a nap. Mindegy mi az, találd meg!


Ne felejtsd el a mosolyt, a szeretetet! Akár egy vicces eseményt is felidézhetsz, csak húzd ki magad a gödörből! A mosoly, a nevetés biológiai folyamatokat indít el. Fokozódik az agy vérellátása, és oxigénfelvétele, serkenti az agyi hírvivőket (neorotranszmittereket) pedig csak az arcizmaink mozognak, hátha még nevetünk is! Bekapcsolódik a rekeszizom, stb. Már érthetjük, mi történik, ha mozgunk!


Mi karatézunk, hát gyere le egy edzésre! Edz egy jót! Tegyél meg valamit ma is önmagadért! És utána légy büszke magadra, hogy megtetted!


Ez a cikk nem fog kitérni a karate által okozott egyéb pozitív elváltozásokra, egyszerűen azt szeretnénk, hogy figyelj a gondolkodásodra, érzelmeidre, mert azok befolyásolják az egész napodat!


2015. SZEPTEMBER 29.- Bruszt Mária

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

Comentários


bottom of page