top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Nyár, szabadság, táborok

Sziasztok!


Mint tudjátok, a karate klubok többsége nyáron táboroztatással foglalkozik, készülnek az őszi szezonra, meg úgy egyébként is kieresztik a gőzt, hiszen év közben fegyelmezett tempóban ment az oktatás.


Na de vajon abbamarad-e egy táborban?

Jól sejted, dehogy is! Alapvetően szintén egy tematika szerint haladunk, és igenis fejlődünk. Még akkor is, ha ilyen COVID-19-es pandémia közbe is szólt, és szemen vágott. Szóval nagyszerű módszer a táboroztatás. Több ok miatt is.


Vegyük sorra őket:


A táborozás sok gyerek életében az első alkalom, amikor kikerül a szülő védőszárnyai alól és magára marad. Na persze nem egészen! Viszont önállóság van! A kisebbek egy senpai védőszárnyai alá kerülnek, na de nem anyuci veti be az ágyat, hanem mindenki magáért felel. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy van egy napi rend, amihez alkalmazkodni kell, már sokat tettünk a gyerekért! Megtanul időre elkészülni, hiszen jön a szobaszemle, menni kell edzésre, stb. Nem dobhatja szana-széjjel a ruháját, mert nem egyedül lakik. És ha összepacsálja a fürdőszobát, bizony maga után fel kell törölni!


Persze ne higyjük azt, hogy egy ilyen helyen nincs konfliktus. Pl. vitára adhat okot, ki menjen be először a fürdőbe, mikor ki takarít ki, és miért. Ki gyűrte össze az ágyamat, ha már megcsináltam, stb. Na és akkor kiderül, hogy akit eddig nem kedveltem, milyen jó fej! Vannak feladatok, amit együtt kell megoldani, és kiderül, hogy miért is szükséges másokkal együttműködni, és nem utolsó sorban a szobaparancsnok felel mindenért, tehát, meg lehet tapasztalni mi az a felelősség, és lehet gondolkodni, ha miattam egy teljes szoba büntit kap, akkor vajon jó fej vagyok-e, vagy épp pácban hagytam a többieket. Sok mindent megtanulhatunk magunkról! Aztán kiváló tapasztalat, amikor nem az anya/apa szabályai érvényesek, tudok-e más szabályoknak megfelelni. És azt se hagyjuk ki, hogy milyen tapasztalat az, mikor hulla fáradtan mégis meg kell mindent csinálni, mert együtt vagyunk egy szobában, egy táborban.


Ezek az új élmények formálják ezeket a gyerekeket, és a különböző ingerek önállóbbá teszik őket. Új barátságok születnek, régiek elmélyülnek, és a felszínesek kiderülnek, mert nem számíthatunk a másikra.


Ha belegondolunk, akkor ha eddig nem is, de a gyermek valamilyen szinten megtanul a pénzzel bánni. És ha szerencsénk van, akkor a sima edzés mellett van más program is.


Ebből mit valósítottunk meg a 2021-es nyári táborban?


AMIT CSAK LEHETETT!!!!


Volt napi 2 edzés, volt medencézés, és strandolás, voltak feladatok, amiket közösen kellett végrehajtani. Bementünk a szárszói éjszakába a Múzeumok éjszakáján, és ki nem hagytuk volna a Barbár hodákat, és más jobbnál-jobb tőrténetet, azaz a közös alkotói munkát. Mesét írtunk, és adtunk elő, SZUPER VOLT!
Semmi pénzért nem hagynám ki a 2022-es tábort sem!


Jövőre találkozunk!

54 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page