top of page

Terjeszkedhet tovább az iskolai karate

Alapvetően évértékelő és esztendőindító fórumnak hirdették meg, de sokkal több történt a február eleji budapesti korosztályos Európa-bajnokságot követően megtartott karatés ünnepségen. Tudniillik a honi legjobbak jutalmazása mellett olyan szerződéseket is aláírtak a ceremónia keretében, amelyek alapjaiban határozzák meg a magyar karate jövőjét, az iskolai oktatási rendszerbe még erőteljesebben integrálva a japán eredetű küzdősportot.


Február huszadika bizonyosan mérföldkőként rögzül a magyarországi karate, az olimpiai programba is bekerült harcművészeti ág históriájában. Ezen a napon kötötték meg azokat az együttműködési megállapodásokat, amelyek a karate iskolai testnevelési órák keretében megvalósuló – az elmúlt időszakban amúgy már több iskolában is elindult – oktatását minden korábbinál magasabb szintre emelik.


A karate jövője szempontjából igen fontos megállapodásokat írt alá (balról jobbra) Balogh Gábor, Mocsai Lajos, Simicskó István és Mészáros János  •  Forrás: karate.hu

Az akár korszakosnak is nevezhető dokumentumok egyikét előbb Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) elnöke Péterffy Balázzsal, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettesével együtt látta el kézjegyével, majd az MKSZ első embere külön megállapodásban szentesítette a többoldalú együttműködést Simicskó Istvánnal, a Honvédelmi Sportszövetség elnökével, hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztossal, Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával valamint Balogh Gáborral, a Magyar Diáksport Szövetség elnökével.


A sorban szót kapó potentátok mindannyian hangsúlyozták: a cél, hogy a karate és annak oktatása iránt érdeklődő testnevelők megfelelő felkészítést kaphassanak.  Jelenleg mintegy kétszáz iskolában van jelen a karate, amelyet vagy edzői képesítéssel bíró testnevelő tanárok, vagy – kvázi külsősként – a szaktanár felügyelete mellett karateedzői minősítéssel rendelkező pedagógiai asszisztensek oktatnak.


E helyzeten segít nagyot a Testnevelési Egyetem és a Magyar Diáksport Szövetség külön megállapodása, melynek értelmében a TE biztosítja a licencet, amely alapján az MDSZ részt vehet a testnevelő tanárok továbbképzésében. A programhoz csatlakozott a Honvédelmi Sportszövetség, amely a küzdősportok jelentős bázisa, s a harcművészetek terjedését „hivatalból” támogatja, és természetes főszereplő a sportági szövetség, amely a karateedző-képzés szakmai hátterét biztosítja.


A bejelentett terv értelmében legalább 700 pedagógust elérve és a munkába bevonva szeretnék eljuttatni a karatét országszerte minél több iskolába 2021 végéig. A gyakorlatban ez azt jelenti: a pedagógus-továbbképzésre jelentkező testnevelő tanároknak a karate alapjait szeretnék megtanítani oly módon, hogy azt a 7-10. évfolyamon, az iskolai testnevelés keretében taníthassák.


Ami az anyagi hátteret illeti, Balogh Gábor elmondta: 200 millió forint áll rendelkezésre uniós forrásból.  A Honvédelmi Sportszövetség ugyancsak hozzájárul pénzzel is a projekt megvalósulásához, Simicskó István szavai szerint 20 millióval támogatják a képzést. forrás: Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu

6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

bottom of page