top of page
  • SzerzƑ kĂ©peBruszt MĂĄria

EdzƑtĂĄbor - Vajon miĂ©rt is szeretjĂŒk?

A tĂĄborozĂĄs, kĂŒlönösen az edzƑtĂĄborok, kivĂĄlĂł lehetƑsĂ©get nyĂșjtanak a fiatalok szĂĄmĂĄra a szemĂ©lyisĂ©gfejlƑdĂ©sre Ă©s Ă©letre szĂłlĂł Ă©lmĂ©nyek megszerzĂ©sĂ©re. Az edzƑtĂĄborok sokfĂ©le tevĂ©kenysĂ©get Ă©s kihĂ­vĂĄst kĂ­nĂĄlnak a rĂ©sztvevƑknek, miközben lehetƑsĂ©get adnak a termĂ©szet közelsĂ©gĂ©ben valĂł tartĂłzkodĂĄsra is. Az ilyen tĂĄborok nemcsak sportolĂłknak, hanem bĂĄrmilyen Ă©rdeklƑdĂ©si körrel rendelkezƑ fiatalnak ajĂĄnlottak, mivel rengeteg elƑnyt kĂ­nĂĄlnak a szemĂ©lyes Ă©s szociĂĄlis fejlƑdĂ©sĂŒk szempontjĂĄbĂłl.


Az edzƑtĂĄborokban törtĂ©nƑ rĂ©szvĂ©tel hozzĂĄjĂĄrul a szemĂ©lyisĂ©gfejlƑdĂ©shez több fontos tĂ©nyezƑn keresztĂŒl:

1. ÖnĂĄllĂłsĂĄg Ă©s felelƑssĂ©g: A tĂĄborozĂĄs lehetƑsĂ©get ad arra, hogy a fiatalok elhagyjĂĄk a megszokott környezetĂŒket, Ă©s egy ideig önĂĄllĂłan Ă©ljenek. Az Ășj helyzetekkel valĂł szembesĂŒlĂ©s ösztönzi Ƒket arra, hogy megtanuljanak döntĂ©seket hozni, Ă©s felelƑssĂ©get vĂĄllaljanak sajĂĄt cselekedeteikĂ©rt. Azzal, hogy nincsenek folyamatosan a szĂŒleik vagy tanĂĄraik felĂŒgyelete alatt, fejlƑdhet az önĂĄllĂł gondolkodĂĄs Ă©s a problĂ©mamegoldĂł kĂ©szsĂ©gek. PĂ©ldĂĄul a szabadjĂĄtĂ©k sorĂĄn rengeteg fejlƑdĂ©si lehetƑsĂ©g van, csak gondoljunk arra, hogy kit vĂĄlasztunk jĂĄtszĂłpajtĂĄsnak, Ă©s miĂ©rt? Rengeteg lehetƑsĂ©g adĂłdik arra, hogy analizĂĄljunk helyzeteket, majd döntĂ©st hozzunk Ă©s mindezt egy jĂĄtĂ©k folyamĂĄn, stb.


VizipisztolyozĂĄs a Balatoni tĂĄborban - 2023

2. Csapatmunka Ă©s szociĂĄlis kĂ©szsĂ©gek: Az edzƑtĂĄborokban a rĂ©sztvevƑk gyakran kisebb csoportokban dolgoznak egyĂŒtt, Ă©s közös cĂ©lok elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben kell egyĂŒttmƱködniĂŒk. Ez fejleszti a csapatmunkĂĄra valĂł kĂ©pessĂ©get, segĂ­t megĂ©rteni mĂĄsok szempontjait, Ă©s hatĂ©konyabban kommunikĂĄlni. Az ilyen tĂ­pusĂș tapasztalatok hozzĂĄjĂĄrulnak a szociĂĄlis kĂ©szsĂ©gek fejlƑdĂ©sĂ©hez, amelyek kĂ©sƑbb az iskolĂĄban, munkahelyen Ă©s a szemĂ©lyes kapcsolatokban is hasznosak lesznek. MĂ­g a balatoni tĂĄborban pĂ©ldĂĄul meseĂ­rĂĄs, közös fagyizĂĄs csoportonkĂ©nt, szobaszemle. stb. feladatok sorĂĄn tanuljĂĄk a gyerekek, addig a kisebb korosztĂĄlynak szĂĄnt Napközis tĂĄborban a csoportok önĂĄllĂłan egy-egy sensei vezetĂ©sĂ©vel dolgoznak, a dĂ©lutĂĄni sportjĂĄtĂ©kok pedig sokszor sorversenyek, vagy egy közös cĂ©l Ă©rdekĂ©ben törtĂ©nnek, pl. ki tud a legtöbbet guggolni.


1.-2. osztĂĄly dĂ©lelƑtti jĂĄtĂ©k közben GergƑ senseijel - 2023 Napközis TĂĄbor

3. StresszkezelĂ©s Ă©s kitartĂĄs: Az edzƑtĂĄborokban a fiatalok olyan kihĂ­vĂĄsokkal nĂ©znek szembe, amelyeket korĂĄbban nem tapasztaltak meg. Ezek közĂ© tartozhatnak a fizikai megterhelĂ©s, az idƑjĂĄrĂĄsi viszontagsĂĄgok, vagy Ă©ppen a versenyek Ă©s versengĂ©sek. Az ilyen helyzetekben megtanuljĂĄk, hogyan kezeljĂ©k a stresszt Ă©s az akadĂĄlyokat, Ă©s hogy ne adjĂĄk fel könnyen. Ez a kitartĂĄs Ă©s ellenĂĄllĂł kĂ©pessĂ©g a mindennapi Ă©letben is nagy segĂ­tsĂ©gĂŒkre lesz. Pl. ĂłvodĂĄsok ritkĂĄn vannak a termĂ©szetben, ezĂ©rt mi Ășn. tĂĄbori kört futunk. A gyerekek sokszor csodĂĄlkoznak, mert ilyet nem tapasztaltak, hogy lehet futni az "erdƑben". Tudni kell, hogy igazĂĄbĂłl a tĂĄborban az ƑsfĂĄk alatt futjuk le, ez kb. 200 - 400m-t jelent. Az iskolĂĄsok mĂĄr a tĂĄbor körĂŒl futnak Ășn. nagykört. De nyilvĂĄn elƑbb-utĂłbb bejĂĄtszik, hogy ki a gyorsabb, Ă©s egymĂĄst inspirĂĄlva teljesĂ­tik ezt a feladatot. A balatoni tĂĄborban van, hogy teremben, de van, hogy a termĂ©szetben edzĂŒnk. Ekkor pl. ez egyenetlen talaj mindenkĂ©pp kihĂ­vĂĄs, mert sokszor tapasztaljuk, hogy aki vĂĄrosi körĂŒlmĂ©nyek között lakik, teljesen bizonytalanul fogadja az ilyen talajt. És persze, ezt is meg lehet szokni egy idƑ utĂĄn. :)


ErƑsĂ­tĂ©s - 2023 Balatonszemes

4. Önbizalom Ă©s önbecsĂŒlĂ©s: Az edzƑtĂĄborokban elĂ©rt eredmĂ©nyek Ă©s sikerek növelik a fiatalok önbizalmĂĄt Ă©s önbecsĂŒlĂ©sĂ©t. Amikor valaki megtapasztalja, hogy mire kĂ©pes, Ă©s megbirkĂłzik az elƑtte ĂĄllĂł kihĂ­vĂĄsokkal, az pozitĂ­v hatĂĄssal van az önĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©re. Az elĂ©rt sikerek ösztönzik Ƒket arra, hogy higgyenek a sajĂĄt kĂ©pessĂ©geikben Ă©s ambĂ­ciĂłikban. IdĂ©n jött egy olyan visszajelzĂ©s a tanĂ­tvĂĄnyoktĂłl, hogy nagyon Ă©rdekes volt, Ă©s most Ă©rtettem meg, hogy a SaifĂĄban (egyik formagyakorlat neve), mit jelent.


Saifa kata bunkai - 2023 Balatonszemes


5. TermĂ©szettel valĂł kapcsolat Ă©s környezettudatossĂĄg: Az edzƑtĂĄborok ĂĄltalĂĄban tĂĄvol esnek a vĂĄrosi Ă©lettƑl, Ă©s közvetlen kapcsolatot kĂ­nĂĄlnak a termĂ©szettel. A termĂ©szetben töltött idƑ csökkenti a stresszt Ă©s megnyugtatja az elmĂ©t. Emellett az ilyen Ă©lmĂ©nyek hozzĂĄjĂĄrulnak a környezettudatossĂĄg kialakulĂĄsĂĄhoz is, mivel a fiatalok megismerik Ă©s megbecsĂŒlik a termĂ©szet Ă©rtĂ©keit.


Képek vegyesen a Napközis és a Balatoni Tåborból (2023)


Az edzƑtĂĄborok tehĂĄt nem csak a sportteljesĂ­tmĂ©nyek fejlesztĂ©sĂ©t szolgĂĄljĂĄk, hanem kivĂĄlĂł lehetƑsĂ©get nyĂșjtanak a szemĂ©lyisĂ©gfejlƑdĂ©shez is. A fiataloknak, idƑsebbeknek lehetƑsĂ©gĂŒk van megtapasztalni az Ășj kihĂ­vĂĄsokat, fejleszteni a szociĂĄlis kĂ©szsĂ©geiket, Ă©s növelni önbizalmukat. Mindezek a tapasztalatok pedig hozzĂĄjĂĄrulnak ahhoz, hogy felnƑttkĂ©nt magabiztos, felelƑssĂ©gteljes Ă©s kiegyensĂșlyozott emberrĂ© vĂĄljanak. A termĂ©szet közelsĂ©ge pedig egy olyan hatalmas ajĂĄndĂ©k, amely emlĂ©kezetes Ă©s Ă©rtĂ©kes Ă©lmĂ©nyeket nyĂșjt a rĂ©sztvevƑknek, amelyeket egĂ©sz Ă©letĂŒkre megƑrizhetnek.

29 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page