top of page
  • Farkas Gergely

Egy 90 éves sensei szenvedélye a karate iránt

Sumiko Harris, egy 6. fokos fekete öves története, aki 65 évesen kezdte el a karatét.


"Az én nevem Sumiko Harris. 65 évesen otthon voltam, nem volt semmi teendőm, és azt éreztem mozognom kéne, csinálnom kéne valamit. Aztán egyszer egy aerobik órán hallottam, hogy egy hölgy azt mondja, hogy ő karatézni jár. Ekkor azt gondoltam magamban: “hű, karate? Talán én is ki próbálhatnám azt.”

Ezután Sumiko jelentkezett egy karate iskolába, ahol az oktató, Kara Mack nagy meglepődéssel fogadta, hogy egy 65 éves hölgy jelentkezett hozzájuk. De Sumiko jól fogadta be a dolgokat és szinte ugyanolyan tempóban szerezte meg az öveket mint a fiatalabb tanítványok. Sumiko 2 évvel ezelőtt, 88 évesen érte el 6. fokozatú fekete övét.

Mára beismerte, az idő haladtával egyre lassabb lesz, és már nem rúg olyan magasra mint régebben, de heti kétszer továbbra is lejár edzeni a tanítványokkal, megérdemelve a sensei/oktató titulust.


Mack véleménye szerint a harcművészet az, ami ilyen jó formában tartotta Sumikot fizikailag és mentálisan is. Mindmáig vezet és a memóriája is éles, mondta Mack. Mack azt mondta, Sumiko segített a nyári táborban a diákoknak a ruhájukra írni japánul a nevüket. Sumiko legalább 2 generációnyi tanulót látott megjárni az iskolában, és ők mind úgy tekintenek rá, mint az iskola tagja és a család tagja.


A karate mellett még Sumiko tai chizik is, és amikor kérdezték tőle melyiket szereti jobban, azt mondta, mindkettőt ugyanannyira szereti.

Forrás: https://www.yakimaherald.com

95 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page