top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Egyik kedvenc eszközünk a koordinációs létra

Karatéban a gyorsaság, robbanékonyság nagyon fontos képesség, melyet folyamatosan igyekszünk fejleszteni különböző eszközökkel, gyakorlatokkal.

Egyik kedvenc eszközünk a koordinációs létra, vagy agility létra (néha ügyességi létrának is neveznek).

Rendkívül sokoldalúan lehet vele fejleszteni. Előbb lassan tanulják a gyerekek a pontos kivitelezést, de akinek már jól megy, ott a gyakorlatok minél gyorsabb megoldására helyezzük a hangsúlyt. Nyilván akkor lehet gyorsítani, ha már jó a gyakorlat. A gyerekek néha türelmetlenek, és úgy akarják azzal a sebességgel csinálni, mint ügyesebb vagy idősebb társaik. Mindez persze nagyon jó, hiszen az eszköz kiváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy újabb olyan kihívás elé állította a karatékákat, amiben ügyesedni lehet. Ezekben az esetekben azonban muszáj törekednünk a türelemre, mert előbbre való a helyes gyakorlat, és azután a gyorsaság. Fordítva nem működik. Hiszen csak azért mert valamit gyorsan csinálunk, az nem biztos, hogy jó is. Ezt szép lassan mindenki meg is tanulja, hiszen folyamatosan javítjuk a gyerekeket, de előszeretettel használjuk a felnőttek edzésén is, ha arról van szó.

Elsősorban láb munkát tudunk fejleszteni vele, de kellő kreativitás után még sok gyakorlat rejlik benne a test egyéb területeire, és nem utolsó sorban kiválóan hat az agyi működésre is.A létra ugyanis arra ösztönzi az idegrendszert, hogy a begyűjtött információk alapján gyorsabb mozgásra késztessen minél több izomcsoportot. A végeredmény pedig: gyorsaság, precizitás, agilitás.
2016. DECEMBER 10.- Bruszt Mária

27 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

Comments


bottom of page