top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Az OBI --> Az öv -megkötése, jelentése a különböző színeknek

Az obi, vagy az öv színe a viselőjének bizonyos harcművészetekben való képzettségi szintjét jelzi. Szinte az összes harcművészet valamilyen formában ezt jelzi a tanítványnak, hogy hol is jár a tanulmányiait illetően, bár jegyezzük meg, hogy pl. a karate kialakulásánál ez nem így volt.


Az ilyen színek a kezdőknél jellemzően a fehérből indulnak, és a sárgán, narancson akár a piroson (változó sorrendben), zölden, kéken, barnán át haladnak, a mestereknél pedig a feketébe érnek. Egyes esetekben csíkokat adnak hozzá a további szintek megkülönböztetésére, vagy az 1. danon túli mester rangját, de van olyan iskola, ahol ezt már nem jelzik... különbözőek vagyunk, és az iskolák is különbözően alkalmazzák ezeket a megkülönböztetéseket.


A harcművészeti rangsorok között a piros obi rendelkezik a legnagyobb eltérésekkel. Egyes harcművészetekben a legmagasabb dan fokozatokra, egy stílusalapítóra vagy egy nagymesterre használják, míg másokban alacsony vagy rangsorolatlan kezdőt jelöl.


Az obi-t leggyakrabban a koma-musubi csomóval kötik meg, amely a zátony csomóhoz hasonlít.


És most nézd meg 2012-es videónkat az OBI-ról:



113 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

bottom of page