top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

KIAI - harci kiáltás



A KIAI jelentését is átszövi a keleti gondolkodás minden formája.


a KI () - azt a belső erőt, energiát, összpontosító képességet jelenti, amely az embert az akadályok leküzdésére képessé teszi. (Kínai megfelelője a chi)


Ugyanezt az életenergiát használja a japán eredetű energiagyógyászat a REIKI is.


az AI () - jelentése egységesíteni



Így összeolvasva egy igen erős jelentéssel bír, egy olyan helyzetet, tudatállapotot, mikor is a használója összpontosítja, egységesíti a belső erőit, energiáit, mindezt egy hang kíséretében. Ez a hang nem egy egyszerű kiáltás, hanem mélyen, legbelülről érkező "üvöltés". Nem öncélú ordibálás, hanem egy éles kiáltása a léleknek, melyben kifejezésre kerül ez a belső energia. A test ilyenkor megfeszül, összpontosít egy pontra, és energiája oda áramlik. Ne úgy képzeljük el, mint amikor locsoljuk a muskátlit, nem egy gyenge célratartás ez, hanem egy erőteljes fókusz, mikor mindenünkkel erre a bizonyos pontra fókuszálunk, minden erőnk, energiánk ide összpontosul. Egy olyan technika, mikor a légzésedet olyan szintre hozod fel, amikor kipréseled magadból, és megfeszíted a testedet, hogy egy mélyről jövő hang távozik a torkodból.


Más megfogalmazással: Harci kiáltás. A kiai gyomorból feltörő, rövid éles hang, melyet erőösszpontosításkor, a technika becsapódásának pillanatában, az izomfeszítésekkel egy időben a levegő kiáramlásakor hallatunk. A kellő időben végrehajtott harci kiáltás meglepi, sokkolja az ellenfelet. (Itt nyugodtan gondolhatunk hagyományos értelemben vett csatakiáltásra, és érteni is fogjuk.)


Több mester is hangsúlyozza, hogy ez egy természetes folyamat, légzéstechnika. Ha harcművészettel foglalkozol, ezt a technikát már az egészen kicsiktől oktatják. Nem kell túlmisztifikálni, hanem hagyni, hogy az ősi ösztön mentén kiszabaduljon az egyénből a KIAI.


Nyugati és keleti orvoslás is ismeri, milyen felszabadító ereje van a kiáltásnak. Stresszoldásnak sem utolsó, hátha még azt szánt szándékkal használjuk, letisztult, éber állapotban egy harc során. Naná hogy az ellenfelünk megretten, vagy lesokkolódik tőle, tehát HASZNÁlJUK!


Szerző: Bruszt Mária Sensei, 2017.12.30.

12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page