top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Vasas Kupa -2018.11.27

Még ki se pihentük magunkat, éltünk a lehetőséggel és elmentünk a kumite versenzőknek meghirdetett gyakorló versenyre a Vasas Kupára.


Az Egri Tamás vezetésével alakult fiatal karate szakosztály itt Szigethalmon csak kumite versenyzőkkel foglalkozik. Kupájuk nem nyitott, csak meghívásra lehet részt venni rajta. Fekete Csabi sensei munkahelyi kollégája a szigethalmi edző, Kisszékelyi Zsolt, így a többéves ismeretség 2018-tól már munkatársi viszony is. (Zsolt sensei egyébként a Kumite szemináriumunk egyik vendége volt.)


A kis házibajnokság jellegű versenyt úgy szervezték meg, hogy ne legyen rangsorolás, de biztosítsanak mindenkinek 4-5 meccset. Ezt 3 shiain bonyolították le ebben a kis tornateremben. De dicséret illeti a szervezést, mert nagyon baráti hangulatban zajlott, és úgy hívták a versenyzőket, hogy nem volt fennakadás.

Mi épp ezért szülők nélkül érkeztünk. Meg kell azonban mondanunk, hogy a kis sportolók fesztelenebbül viselkedtek, még akkor is ha kikaptak. A más versenyeken tapasztalt sírás, elcsüggedés itt nem jött ki. Stressz szinte egyáltalán nem volt. Öröm volt a gyerekekkel együtt dolgozni.
Egyúttal felhívnám a figyelmét a szülőknek, hogy a gyerekek azért is stresszesek egy versenyen, mert mindenképp bizonyítani szeretnének, mégpedig Nektek. Fontos lenne beszélgetni a versenyzésről otthon. Ezek a kisebb versenyek nem vérre menőek, néha teszteljük a tudásunk, néha gyakorlunk, néha eredményeket várunk. De ezt kizárólag az edző tudja, hogy mikor, mi az elvárás. Nektek fontos lenne, hogy biztosítsátok azt a nyugalmat, szeretetet, amire ezekben az esetekben szükséges egy gyermeknek. A tehetség kibontakoztatása után úgy is fogunk szólni, ha érdemes felfelé lépni. Így fontosabb a sport szeretete, a versenyzés élvezete, mint az elért eredmény. Senkit nem áll szándékunkban boxzsákként elvinni, jelezni fogjuk egy idő után, ha valaki nem alkalmas a versenyzésre. Egyébként ezért próbáljuk ki a gyerekeket különböző nehézségű versenyeken, és ha elakadás van, dolgozunk rajta a gyerekkel, hogy legközelebb még jobban menjen a dolog.

Fontos az is, hogy a támogatásotok nélkül egy gyermek sem lesz eredményes, és egyik se fogja bírni a stresszt, ha Nektek mindig csak a győzelem az elfogadható. Ha megengeditek magatoknak, hogy kihagyjatok heteket, hónapokat, ha bármilyen módon befolyásoljátok (akár akaratotokon kívül) a felkészülés menetét, akkor extra stressz éri a gyereket teljesen feleslegesen, hiszen elkerülhető a dolog kommunikációval és szervezéssel. A támogatásotok abban is megnyilvánul, hogy el tudjátok-e hozni kellő számú és minőségű edzésekre, és az ajánlott edzőtáborokat, szemináriumokat fel tudjátok-e vállalni. Mindez nagy teher a számotokra, ami a részünkről óriási tiszteletet vív ki, higgyétek el, hiszen tudjuk, ezek micsoda erőfeszítéseket igényel a részetekről. Viszont bármennyi stresszel is jár ennek a megvalósítása, kérünk Benneteket, ne ragasszátok rá a gyermekekre, és részetekről ne legyen elvárás a győzelem.


Visszatérve a Vasas Kupára a gyerekek nagyon jól teljesítettek, mosolyogtak, küzdöttek, és ÉLVEZTÉK. Volt, aki 1 meccset se veszített, volt, aki többet is. Mindenképp érdemes volt elmenni és másokkal is gyakorolni.61 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page