top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

A mikor jelentősége - időzítés

A karatéban az időzítés, azaz a mikor elég fontos elem, legyen az formagyakorlat, közdelem, vagy egyszerű bázis gyakorlat.



Mikor egy kivülálló lát egy karatékát mozogni, olyan egyszerűnek tűnik minden, de belül ez egy komoly technikai elem, hogy a kéz-láb együtt tudjon mozogni, hogy az agy megfelelő időben indítsa a reakciót, vagy ellenreakciót.


Sok-sok gyakorlás van egy összehangolt harmónikus mozdulat mögött.


Például egy sérülés mögött lehet rossz időzítés, azaz hiába a helyes védekező technika, ha azt nem a megfelelő időben hajtották végre, becsúszik a támadás, és akkor bizony esély nincs ellentámadásra. De a rossz időben indított támadás is bizony veszélyes lehet, mert belelépünk ellenfelünk öklébe...


Kumite (küzdelem) esetén a 4 alapvető elem (reakció, időzítés, távolság, kontroll) együttesen szükséges egy jó támadáshoz, ellentámadáshoz, védekezéshez, bármelyik hiánya problémákhoz vagy sikertelenséghez vezethet.


Ezért egy karatéka szüntelenül gyakorol, mert ezen múlik, hogy hogyan jön ki egy-egy helyzetből.


Na ettől művészet ez, és nem agyatlan verekedés.

21 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

bottom of page