top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Merj bénázni!

Frissítve: 2022. okt. 20.

Mai írásomat azoknak szentelem, akik néha elméláznak, hogy mit keresnek itt... akik lúzernek, bénának érzik magukat.


Bármit is csináltál eddigi életedben, sajnos arra tanítottak, hogy csak a tökéletes, a hibátlan a jó, az elfogadható. De itt egy kicsit meg is állnék, mert már az, hogy mi tökéletes, és mi a jó, relatív, mert ami szerintem tökéletes, az lehet, hogy Te szerinted nem... tehát alapból százféle igazság van, és százféle valóság, innentől kezdve százféle tökéletesség...


A helyzet az, hogy jobb lenne egy kicsit reálisabban tekinteni a világra, elfogadni olyannak amilyen. (Mondanám a hibáival együtt.)


Rossz látnom egy versenyen, mikor lejön a gyerek a küzdőtérről, mikor egy szülő a 7 éves ... X éves gyerekét megszólja, hogy a másik jobb volt, ügyesebb, vol, elbénáztad, stb.

Kérdezem én, miért is bénázott? Szerinted bénázott? Ki szerint bénázott? Amúgy egy meccsen az egyik nyer, a másik veszít. Aki esetleg elveszti a meccsét, az már mindjárt béna, életképtelen? Nem hinném. Emlékszem életem első tejbegrízére... csomós lett, akkor nekem már be se kellett volna mennem többet a koyhába? Hülyeség!


Bármibe is belefogunk, az elején nem leszünk profik, de valljuk be, neves színészek is estek már el színpadon... és a világ nem dőlt össze. Akkor fejlődünk egy területen, ha szép lassan felvállalva magunkat, hibáinkat, hibázásainkat, szép lassan napról napra egyre ügyesebbek, jobbak leszünk gyakorlás által. Naná, hogy úgy kezdjük, ahogy tudjuk. Hogy máshogy? De senkinek nincs joga lehúzni a másikat, legyen az egy szülő, egy barát,vagy egy gyerek, bárki!


Hiszen számtalanszor tapasztalom akár a fordítottját is, hogy ahelyett, hogy türelmesebbek lennénk idősebb szomszédunkkal, anyánkkal, apánkkal, stb. és megmutatnánk, hogy az adott kütyű hogy működik... képesek vagyunk olyat kiejteni a szánkon, hogy "ezt nem kéne neked csinálni, ehhez már öreg vagy, ízléstelen vagy, béna vagy!" HÜLYESÉG! Kismillióegy idősebb blogger , vagy youtuber van, csak hagyjuk már a nagyinak azt a videót összevágni, vagy egy "béna" képet csinálni. Majd jobb lesz a következő! Mikor az ember biciklizni tanult, senki nem mondta, mikor elesett, hogy hogy abba, béna vagy!


Hibázni erény! Azt jelenti, hogy ki mersz próbálni új dolgokat, hogy időt, energiát fektetsz abba, hogy fejlődj! És ezt támogatni, elismerni kell!


Közösen voltunk egy karatés csoporttal edzőtáborozni, így egymást váltottuk a tornateremben. Olyan jó volt mondani egymásnak: "Jó munkát!" "Jó edzést!" Mert mindenki tudta, hogy azért megyünk oda a srácokkal, hogy valami jót tegyünk velük... és ez a munka elismerésre méltó! Eszünkbe nem jutott azt mondani, hogy Te balfék, hogy vezeted az edzéseket! Sőt! Nem fogjátok elhinni, még edzettünk is együtt! Tanultunk egymástól, ami szintén felemelő érzés!


A siker azoké, akik rámernek lépni a bénázás létrájára... mert bizonytalan, és labilis az a létra, de egyre feljebb visz, egyre közelebb juttat a célhoz! Úgyhogy sose figyelj azokra, akik lehúznak, megszólnak, hiszen nem tudhatod, nekik van-e elegendő bátorságuk bármit is megpróbálni! Aki pedig annyira nagyképű, hogy elfelejti, hogy ő is volt "fehéröves" (mert mindenki volt kezdő a maga területén), azokkal meg nem biztos, hogy együtt kell lenni, hiszen mit lehet tanulni a kevély, beképzelt emberektől? Hát alázatot a fejlesztendő terület iránt semmiképp...


Ha végre arra adod a fejed, hogy idegen nyelvet tanulj... ugye úgy kezded, hogy elmész az első órára? Hát jusson ez eszedbe bármikor is ilyen helyzet adódik! Te legalább megpróbáltad, és ez akkor is bátorság, akárhogy is végződik! Dícséretre méltó dolog!


A másik, amit helyén kell kezelni, hogy magadat Te se húzd le --> mert ha ezt teszed, konkrétan hülyét csinálsz magadból! Hogyan? Hát ismétled, amit az anyád, a tanárod, a barátod... vagy tudja Isten ki mondta, mert bármilyen furcsa magadtól nem vagy hülye, azzá tettek! És a megoldás az, hogy merj bénázni, merj új dolgokat csinálni, merj élni! Mert aki egy helyben toporog, az semerre sem halad!


Szóval hajrá, előre! Nem hogy szabad hibázni, sőt, egyenesen kötelező! Így fogsz feljutni a csúcsra, így leszel jobb napról napra! Fejlődj, gyarapodj, ügyesedj! Ez a világ nem a tökéleteseké, hanem a bátraké!


2022.10.01

Bruszt Mária

36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page