top of page
  • Szerző képeBruszt Mária

Shiko dachi, azaz az "ülő állás"


Csabi sensei shiko dachiban nyújt

Shiko dachit (ülő állás) a karatésok előszeretettel használják akár már a bemelegítés résznél is, hogy csípőjüket felkészítsék az elkövetkezendő munkára, az edzésre.

Fitness iparban inkább sumo guggolásnak, vagy lovagló állásnak hívják.


A shiko dachi egyébként alapkövetelménye az övvizsgáknak.


Leírása:

2x vállszéles állás, a lábszár függőleges, a lábfejek kifelé néznek (a sarkok hosszabbítása hátrafelé olyan, mintha egy kocka élén állnánk), a comb párhuzamos a talajjal. Egyes ágaiban a karaténak kicsit följebb van az állás, de semmiképpen nem terpesz állás (!), testsúly középen van.

Ha túl merev a derekunk, az mellett, hogy nyújtásra van szükségünk, nem tudunk ebben az állásban kiegyenesedni. Ez nagy hiba, hiszen a küzdelmünk repertoárja sérül, és mi magunk is gyengébb erőkifejtésre leszünk képesek, mozgásunk korlátozott lesz.


Lehet-e rosszul csinálni?

Lehet. :( Ha russzul hajtod végre, a térded befelé esik, kitér jobbra/balra, ahelyett, hogy előre vagy hátra mozogna. A kicsavart, jobbra/balra bicsakló térd a későbbiek folyamán sok gondot okoz a tulajdonosának, és hiába minden szövegelés, bizony ízületi gondjai lesznek, ezért nagyon fontos, hogy helyesen álljunk ebben az állásban, és helyesen gyakoroljunk.


Helytelen végrehajtás okai lehetnek:

  • egyszerű nem odafigyelés, trehányság a gyakorlattal szemben

  • merevség --> ez nyújtással helyrehozható

  • térd ínszalagjainak gyengesége --> ezen erősítés segíthet (komoly elváltozás esetén pedig fásli, ortézis






Hogy megússzuk ezeket a gondokat, jusson eszünkbe sensei intelme:

"Térded mindig arra álljon, amerre a lábfejed!"

A karate, vagy bármely más, választott harcművészet, küzdősport, kiegyensúlyozottá, erősebbé és egészségesebbé tesz téged, ha jól csinálod. S így vég nélkül tudod művelni.



262 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Még mindig időtálló gondolatok

Próféta nevű facebook felhasználó tette közzé 2015-ben, mely gondolatok még mindig megállják a helyüket. Próféta 2015. május 21. · Hogy mi az a "rossz"? A teremtés hiánya. Bármit megváltoztathatsz, bá

bottom of page